Shady Moments, Schilte & Portielje in Kunsthal

23 februari – 2 juni 2013
Kunsthal Rotterdam


20130220-093935.jpgVerwarring en dubbelzinnigheid zijn kenmerkend voor het werk van het in Rotterdam woonachtige kunstenaarsduo Schilte & Portielje. De Kunsthal Rotterdam toont met een selectie fotowerken in groot en klein formaat een omvangrijke dwarsdoorsnede van hun oeuvre. De fotowerken zijn opgebouwd uit fragmenten fotografisch materiaal uit de digitale beeldbibliotheek die het duo door de jaren heen heeft opgebouwd. Ieder werk komt tot stand door een tijdrovend proces van transformeren, tekenen, schilderen, toevoegen en weghalen. Het duo gebruikt de computer hierbij als fotografische ‘dark room’, en als teken- en schildergereedschap, voor het creëren van hun merkwaardige droomwereld van bizarre karakters.

Mythisch en mysterieus
De mens, veelal sensueel in beeld gebracht, speelt een centrale rol in het werk van Schilte & Portielje. De raadselachtige verschijningen lijken verstrikt te zijn geraakt in onnatuurlijke lichaamshoudingen. Soms is hun romp 180 graden gedraaid ten opzichte van het onderlijf, of zijn ze half dier, half mens. Deze ongewone weergave van de mens maakt een mysterieuze, bijna mythische indruk. Het werk vertoont daarmee visuele verwantschap met het surrealisme.
Schilte & Portielje kiezen er bewust voor om kleur in hun werk achterwege te laten. Daarmee vergroten zij de afstand tot de realiteit, en creëren zij spanning in het contrast tussen de geavanceerde computertechniek en het licht nostalgische gevoel dat de zwart-wit werken oproept.

This entry was posted in Tips. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Exposties
Nieuwe expositie:
Fotogalerie Lichtzone


Vrijwilliger
bij het Blauwe Uur?
stuur ons een e-mail


search engine optimization